Forum içerisinde bir çok başlığı okuduktan sonra ve maddi imkanlarım ölçüsünde www.teleskobum.com adresinden bir adet SkyQuest XT10 Classic aldım. Siparişi yaklaşık olarak 1 ay önce vermiştim ve teleskobun elime kargo işlemleri ve gümrük işlemleri sonrası en sonunda ulaştı ve dün akşam kurulumunu yaptım ve büyük bir hevesle jüpiteri beklemeye başladım. Saat 23.50 gibi SkyQuest XT10 Classic ile jüpiteri gözlemleme imkanım oldu.
İzmirde yaşıyor ( bilenler için şirinyer) dün gözle yaptığım balkondan görünen gök yüzü hipodromun ışıkları ile gündüzden farksızdı. diyebilirimki çıplak bir göz ile ancak bir elin parmakları kadar gök cismini görebirken bende saatler boyu jüpiteri beklemek zorunda kaldım. Bulunduğum balkon 150cm ve SkyQuest XT10 Classic kabaca 130 cm olduğu için bu kadar uzun bir süre aldı. Birazda şansın yardımı ile bir görüş acısı yakaladım derken malum bulutlanma ve 30 dk lık bir gözlem. Sonuç olarak mutluyum. teleskobum.com adresinde (Ndata) Hasan Beye hem alışveriş hem sonrasında bana göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ederim.
Garantisite.com adresi sahibi harun şahin beye de daha önce bana göstermiş oldugu ilgiden dolayı teşekkür etmek isterim. Kendisinden bir ürün almadım ancak ticari kişilikleri hakkında burda açıklama yapmama gerek yok kendileri çok değerli insanlar onlarada herkez adına teşekkür ediyorum.
SkyQuest XT10 Classic ve benzeri bir ürün alamak isteyen arkadaşlara birkaç tavsiyem olacak (tabi afınıza sığınıyorum)...
1- boyut hiç teleskop kullanmamış biriyseniz çok büyük.
2- SkyQuest XT10 Classic ve daha büyük ( Onur Atılgan bey ) bir ürün alacaksanız kargoyu eve getirsinler.

tüpün bulunduğu koli bir otomobile çok çok çok zor sığıyor.

3- bana ürünün aynası montajlı olarak geldi ( ayrı bir kolidede gelebiliyor) kabaça bir kolimasyon ile gönderilmiş ve kolimatör LaserMate Deluxe Collimator 5681 1.25" boyutundan milimetre ölçüsünde daha küçük veya bana gelen üründe bir fabrikasyon hatası olmuş olabilir. buda lazerle kolimasyonu imkansız kılıyor.
Bu arada kendim kolimasyon alarını yapmaya çalıştım ve acaba izlediğim yol doğrumu diye sormak istedim. 1.25" lik ortası yaklaşık olarak 2mm çapta delik olan kapağı taktıktan sonra, önce ikincil ayna ile birincil aynayı olabildiğince hızalamaya çalıştım ve daha sonra birincil ayna ile ince ayarlamayı yaptım. Bu yöntem doru sonuç verirmi ? ( bu işlemden sonra gözlem yapma şansım daha olmadı )
4- bulucu dürbün ve teleskop sıfırlaması takip mekanızmanız yoksa ( Dobsonian kundak) yüksek büyütme oranları için bir sorun olabilir. hem cismin teleskoptaki yerini sabitleyip hemde bulucu dürbünden ayarlamak gök cisimleri ile uğraştırıyor. Bence gündüz sabit bir nokta ile bu işlem daha kolay olur.
5- Onur Atılgan beye söylemek istediğim barlow ve Dobsonian kundak bana kalırsa bir hayal kırıklığı olabilir. Görüntünün akış hızı çok fazla olur (120 x bile dün akşam beni epey uğraştırdı.)
çok yazdım biliyorum, ama mutluluk işte. !
birkaç resimi bu alana ekliyorum .!



