Ayrıntılı bilgi...
Evet, bu bir Maksutov! Resimden belli olmuyor ama 70 mm.'lik harika bir teleskop. Başka bir özelliği gözmerceği sabit ama büyütme oranı ayarlanabiliyor. Dün Harun ağabeyin dükkanında ilk defa deneme fırsatı bulabildim. Üstelik benim 150 mm.'lik teleskop ile karşılaştırdım. Tespit ettiklerim şöyle:
Fiyatı benim 1798'e göre 10'da biri, odak uzaklığı ise aşağı yukarı yarısı. Örneğin benim teleskopta 25 mm.'lik gözmerceği taktığımda ne görüyorsam, bu teleskopta 75x'lik büyütmede aynı şeyi görüyorsunuz. Ancak 90x büyütmede ışık hissedilir derecede düşüyor. Keza gözbebeği açıklığı (exit pupil) 2.3 mm. olması buna işaret ediyor. Buna rağmen vereceğiniz her kuruşa değiyor, neden mi?
Doğa gözlemi için de kullanılabilir! Çünkü görüntüyü düz bir şekilde gösteriyor. Çok çok taşınabilir, neredeyse 1 kilo. Üstelik güzel bir koruma kaplamasına sahip. Düzeltici mercek gerçekten çoklu kaplama (multi-coated) ve renginden kaliteli bir şey olduğunu anlaşılıyor. Masatipi üçayağı deneyemedim ama böyle hafif bir şeyi çok hassas bir şekilde ayarlayacağını tahmin ediyorum. Odaklama ayarı ise gövdedeki halkadan çok hassas bir şekilde yapılabiliyor.
Nerede kullanılmalı? Elbette tam tatillik veya bu işe yeni başlayanlar için diyebiliriz. Eğer tek göz sizin için sorun değilse, normal bir teleskoptaki türlü ayar ve parçalar ile uğraşmak istemiyorsanız bu teleskop tam sizlik. Ben de utanmadan gidip bir tane alayım diyorum...

Sevgiler, saygılar...