Lütfü abi çok haklısın, yalnız daha yiyecek çok fırın ekmek var diyorsun ama galiba sizler için Türkiye'de fırın kalmadı

.. Pyrex yok, alüminyum kaplama imkanları kısıtlı.. Artık daha da ilerlemek için Türkiye imkanları size yetmemeye başlıyor olsa gerek, yine de olmayan şeyi yaratmak konusunda ATM-Türk olağanüstü bir gelişim kat ediyor. Çok yakında üretilmeyen hiçbir şey kalmayacak gibi. İkincil ayna yapılamıyor mesela ama yazışmalardan anladığım kadarıyla (bir önceki sayfa) Uğur abi ona da göz dikti
Barbaros hocam zaten goto yaptı, takip motoru yapılıyor, artık bakir alan olarak sanırım sadece dev dobson aynalar (25-40") ve Ritchey Chretien gibi kompleks tasarımlar kaldı. Schief teleskop gibi birkaç marjinal modeli saymazsak yaygın teleskoplar arasında başka yapılamayan şey sanırım kalmadı Türkiye'de.
Astronominin her alanında çok önemli gelişmeler kaydediliyor, sizler teleskop yapımında uzmanlaştınız, astrofotoğrafçılarımızı saymaya gerek yok zaten (Uğur, Sedat abi, vs), Ay ve gezegen fotoğrafçılığında da önemli adımlar kat ettik. Ben biraz yolu açtım, Burak şovunu yaptı, yapıyor, Güven, Yüce derken her gün forumda birileri kundak, optik, ekipman, filtre gibi ciddi yatırımlar göstermeye başladı (hatırlıyorum 3 sene önce biri 700-800 liralık bir şey alınca forumca heyecanlanırdık, şimdi bunun sıklığının çok daha fazla olması aynı zamanda "ciddi ilgilenen" insan sayısının da arttığını gösteriyor), önümüzdeki sezon fotoğrafçılıkta nerede olacağımız tamamen sürpriz. Gençler de teleskop yapımı olsun fotoğrafçılık olsun sağlam adımlarla geliyor. Ben astrofizik konusunda da kendimi mümkün olduğunca geliştirmeye çalışıyorum bir yandan (doğru düzgün gözlem yapamayıp foto çekemeyince kafamız kitaplara kaydı

)
Bazen özel mesaj geliyor, yazılarımı okuyan biri "yıllardır uzmanlığınız olduğu için" diye başlayan cümleler kurunca düzeltiyorum, 3 sene önce hemen hiçbir şey bilmiyordum, kendimle de gurur duyuyorum çok kısa sürede yıllanmış usta zannedildiğim için
Türkiye amatör astronomi camiası olarak 5 yıllık kalkınma planlarımızda ben çok umutluyum, hayal bile edemiyorum 5 sene sonra astronomi namına neler yapıyor olacağımızı.
Aklıma gelmişken, bir diğer güzellik şu, henüz ortada yok ama ortada ciddi ekipman sayısı artmaya başladıkça 1-2 seneye kalmaz ikinci el pazarı da işlemeye başlayacak ve insanlar daha büyük kolaylıkla ekipman tazelemesi yapabilmeye başlayacaklar, daha yüksek bir "turnover" oranı yakalanacak ekipman döngüsünde. Böylece farklı farklı ürünler deneyerek tecrübe de kazanacağız.
Bu arada Uğur abi, ben şaka yapmıştım, sen yanıt verince 19 inç önümüzdeki yaz hazır olsun gibisinden bir şeye bağlayacaktım lafı, ama şimdi sen bitti diyince açıkçası şok oldum.. Ne ara yaptın yahu vallahi pes