Bir süredir amatör olarak gök cisimleriyle ilgileniyorum. Ancak bu ilgim sadece samanyolu fotoğraflama ve dürbün gözlemiyle sınırlı kaldı. Artık bu meşgalemi bir adım öteye taşımak istiyorum.
Ancak yaşadığım yerden ötürü teleskop deneyimleme imkanım yok. O yüzden aldığımda ne ile karşılaşacağım hakkında çok az fikrim var. Bu konuda da sizlerden yardım istiyorum.
Bütçemin üst sınırı 4.000TL
Buna göre kendi kendime yapmış olduğum liste
Celestron 31051 AstroMaster 130 EQ-MD 1.800 TL civarı
Celestron 31145 NexStar 130 SLT 2.900 civarı
Celestron 31057 Omni XLT 150 3.700 civarı
Skywatcher Skyliner 200px - 3.000 civarı
Skywatcher Skyliner 250px - 3.800 civarı
Bu teleskoplara bakarken Dobson teleskoplara da bakmaya başladım. Herkesin dediği gibi Aperture gerçekten büyük fark yaratıyor mu deneyimlemediğim için sizlere sormak istiyorum.
1- 130mm reflector teleskop ile 150mm reflector 'den alacağım görüntü nasıl değişir? Celestron 130EQ-MD ile Omni 150XLT arasında 2.000tl civarı fark var bu farka değecek bir farklılık yaratır mı?
2- Celestron Omni 150 XLT ile Skywatcher 200p veya Skywatcher 250px arasında nasıl bir fark beni bekliyor?
3- Önceliğim astro fotoğraf olmasa da, Fotoğraf makinesi bağlama ve fotoğraf çekme hususunda hangisi daha çok faydalı olabilir?
4- Refractor hiç düşünmedim (neden düşünmediğimi ben de bilmiyorum

Eğer yanlış bir başlık açtıysam kusura bakmayın herkesin ilgisine şimdiden teşekkürler