Hepimiz farklıl yerlerde fotoğraflarımızı paylaşıyoruz, be de çektiğim fotoğrafları önce Flickr'a yüklüyorum, daha sonra Forum'a gönderiyorum.
Flickr'da Astrometry.net - Astrometry adında bir grup bulunmakta, üyelik herkese açık. Bu grup BOT tabir ettiğimiz, kendiliğinden çalışan bir program aslında ve belirli periyotlarla (sanırım her saat başı) gruba gönderilen astro fotoğrafları çözümleyerek, koordinatlarını, görüş açısını (Field of View), çözünürlüğünü (arcsec/pixel), içeriğini size satır satır çıkarıyor ve resminizin altına mesaj olarak ekliyor.
Örnek olarak benim geçen hafta çektiğim Orion pozunun çözümlemesini aşağıdaki bağlantıdan görebilirsiniz.

Buna ek olarak, Astrometry bu yazdığı mesajın altında Microsoft'un World Wide Telescope (WWT) isimli programına da bir bağlantı veriyor. Bu program en basit ifadeyle Google Sky benzeri, online çalışan bir program. Bu bağlantıya tıkladığınızda, WWT açılıyor ve çektiğiniz fotoğrafın bulunduğu uzay bölgesini getiriyor ekranınıza, burada isterseniz, sol üst köşede gösterilen fotoğrafınıza tıklayarak, o bölgeye nasıl oturduğunu, sağında solunda neler olduğunu vs görebiliyorsunuz. Ekranın aşağısındaki Image Crossfade kaydırma çubuğunu kullanarak, kendi resminiz ile WWT'deki resim arasında geçiş yapabiliyorsunuz, böylece bölgedeki cisimlerden ne kadar foton toplayabilmişsiniz, resminizi daha geliştirme imkanınız var mı görebilirsiniz (WWT'deki resmin sizin çektiğinizden daha iyi olduğunu farz edersek)
Diğer bir güzel özelliği de Rehberli Turlar (Guided Tours) menüsünde daha önce başkaları tarafından hazırlanmış ve farklı farklı derin uzay cisimleri arasında dolaşırken bilgi veren scriptlerin de olması.
Selamlar,
Özgür