TCT - SCHİEFSPİEGLER TİPİ TELESKOP YAPIMI (SELİM ŞANLI) (Devam)
Evet bu konuda epeyce bir araştırma yaptık sayılır. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu tür teleskop yapan amatör sayısı yurt dışında da çok fazla değil. Newton tipi aynalı teleskopların ikincil aynalarının neden olduğu merkezi örtülme (central obstruction) sonucu ışık ve kontrast kaybını ortadan kaldıran bu tür teleskopların genel ismi TCT (Tilted Component Telescope - Eğik duran elemanlar içeren teleskop) diye anılıyor. Newton tipi diyagonal ikincil ayna kullanmayınca, görüntüyü optik tüpün dışına çıkarmak için birincil ayna tüpün içerisinde eğik duracak şekilde monte ediliyor. Yine bunun çapraz karşısına denk gelecek şekilde ikincil ayna da ikinci bir tüpün içerinde eğik duracak şekilde monte ediliyor.
Bu şekilde her ikisi de eğik durmak zorunda olan aynalar dolayısıyla çok fazla astigmatizm ve koma üretiyor. Eğiklik ne kadar fazlaysa sapınç da o kadar fazla oluyor. Dolayısıyla gerekli düzeltmeyi sağlamak için bu tür teleskoplarda ikincil aynalar "toroidal" olmak zorunda, yani ikincil aynalar astigmatlı olarak yapılmak zorunda. Dış bükey ikincil aynaya verilecek astigmat miktarı da aynaların eğiklik oranı ve dizayna bağlı olarak değişiyor. Yüzeyi Patates cipsine benzeyen astigmat ayna 90 derece açılarla biri diğerinden biraz daha uzun iki eksende iki farklı RoC (eğrilik
yarı çapına) sahip. Bazı türlere 3. ve 4. aynalar ve/veya mercek ilave ediliyor ve mercek ilaveli olanlar katadioptrik (schmidt-cassegrain gibi) olarak anılıyor.
Bu tür teleskoplarda aynaların eğikliğini azaltmak için optik tüpler uzun olmak zorunda dolayısıyla F oranları çok büyük (genellikle f/15 - f/30 arası). Bu da optik açıklığı (aparture) çok büyük olmasa da gövdelerinin çok büyük olmasına neden olduğundan ortaya dev gibi teleskoplar çıkıyor.
Schiefspiegler (Kutter) ve Yolo iki ana tip olarak kabul ediliyorsa da Mersenne, Stevick-Paul gibi değişik tipler de mevcut. Yolo tipi genelde F oranını düşük tutmak için kullanılıyor ama dış bükey ikincil aynaları da kuvvetli bir şekilde toroidal olmak zorunda. Keza Schief ya da Kutter tipinde de ikincil aynalar toroidal olmak zorunda ama yapması Yolo'ya göre daha kolay olabiliyor.
Selim beyin yapmış olduğu teleskop da Yolo tipinden daha çok Schief türüne benziyor. Dolayısıyla buna uyabilecek bir optik dizayn yok gibi. Jerry ile yaptığımız değerlendirmelerde Selim beyin teleskopunun halihazırdaki durumu ile başarılı olma ihtimali sıfır düzeyinde. Dolayısı ile yeni dizayn ile yola çıkmak gerekiyor. Bunun için Selim beyin yaptığı 2000 mm odaklı parabol birincil aynayı yeniden yapmak, dış bükey toroidal bir ikincil ayna yapmak ve/veya 3 aynalı mercekli dizaynlara yönelmek gerekiyor. Bununla birlikte optik tüpte de değişiklikler muhakkak ki şart olacak.
Tabii ki bunun kararını verecek olan Selim bey.
Aşağıdaki 2 dizayndan biri seçilebilir.
KUTTER CATADİOPTRIC SCHIEFSPİEGLER DESİGN
-Birincil ayna
çap : 252mm
odak : 3048 mm (prolate ellipsoid - %55 parabol)
-ikincil ayna
çap : 117 mm
odak : 3220.7 mm (dış bükey küresel)
-Corrector lens
çap : 107 mm
odak : 9849 mm (single plano convex lens, bk7 glass)
EFL(effective focal length) 5080 mm
HERRIG'S YOLO DESIGN
10" primary mirror: F1 = 4440 mm
6 " Secondary mirror: F2 = 5600 mm
System focal length: fs = 3025
Mirror separation: e = 1820 mm
Secondary to focal plane = 1785 mm
Tilt angle primary mirror: 2.78 degree
Tilt angle secondary mirror: 4.08 degree
http://web.archive.org/web/200312061549 ... win0cc.jpg
http://web.archive.org/web/200312061652 ... win2cc.jpg
http://web.archive.org/web/200503100001 ... rwin_c.htm
Benim önerim birinci dizayn. Bu dizaynda ikincil ayna toroidal olmak zorunda değil ancak ikinci (Yolo) dizaynda ikincil ayna oldukça toroidal olmak zorunda.
Aslında benim gönlümde yatan aşağıdaki linkte görüldüğü gibi 4 aynalı bir Stevick-Paul teleskop yapmak, umarım ileride bir tane yapabilirim.

Bu teleskop kundağı ile birlikte yapıldığında Nasmyth tipi focus'a benzeyen fokus yapısıyla çok konforlu bir gözlem imkanı sunacaktır.
http://web.archive.org/web/200503060016 ... evpaul.htm
Bu konu aynı zamanda aşağıdaki linkte de paylaşılmaktadır.
https://www.facebook.com/groups/izmiratm/