Cumartesi günü Dikili'de çektiğim Ay videolarını az önce işledim. Çıkan sonuç "Bir Ay mozaiği nasıl yapılmamalı" konusuna örnek teşkil ediyor

Önce görüntüyü paylaşayım aşağıda da gerekli bilgileri vereyim (tıklarsanız 3 MB görüntü var) :
-----
Görüntü sabaha karşı 05 civarında çekildi. Yaklaşık 9 videodaki toplam 8000-9000 frame kullanıldı. Görüntü kalitesiz olduğu için ayrıca frame ayıklama zahmetine girmedim (o tekniği çok güzel koşullarda çekilen videolara saklıyorum, aksi takdirde çok yorucu oluyor ve zaman harcıyor).
1- Siz siz olun denize yakın bir yerde sabaha karşı video çekerken 2 kere düşünün, teleskop sırılsıklam oldu. Telrad tamamen kullanılamaz hale geldi, bulucu dürbün çalıştı sadece. Gözlem sırasında aynanın üzerinde ne kadar buhar oluştu, görüntüye etkisi ne kadar oldu bilmiyorum, tek bildiğim sonucun kötü olduğu
2- Sonucun kötü olmasının en önemli sebebi Ay'ın çok alçaktan geçmesi. Meğer Ay bu seferki geçişinde epey alçaktan geçiyormuş (yani Güney yarımküre üzerinden geçiyormuş daha çok), bunu hesap etmeyi unuttum. Video kaydetmek için çıktığımda Ay'ın çok alçakta kalmasına şaşırdım, programa baktığımda maksimum 25 dereceye kadar yükselebildiğini gördüm. Bu bizzat atmosferin varlığı açısından büyük bir sorundu seeing açısından (en az 30 derece olması önerilir)
3- Alçaktan geçmesinin daha kötü etkisi terasın şekli, terasta kenarda kaldığım oda bulunuyor ve güney yönünü kabaca 30-40 dereceye kadar kapatıyor. Sadece bir köşeden Ay'ı görebilmek mümkündü orda da teleskobun aynasının yarısı kullanılamaz konumda kaldı. Sadece üst tarafından Ay görünebiliyordu, alttaki yarısı çatıyı görüyor (bunu anlamak için kamerayı çıkarın, çıplak gözle ikincil aynaya bakın, Ay'ı görebileceksiniz fakat aynanın bir kısmı eğer kapatılmış durumdaysa onu da görürsünüz, ben baktığımda aynanın alt yarısı komple görünmüyordu çatı nedeniyle), dolayısıyla aynam 6 inç bir teleskop gibi çalıştı. Tabi bu çok kötü bir şey değil ama işin can sıkan tarafı Ay'ın çatının hemen üstünden geçmesi, dolayısıyla çatıdan kaynaklanan tüm termal sorunlar çekimde kendisini belli etti, görüntü hep kaynayıp durdu, sanki aynamı hiç soğutmamışım gibi (ki 8 saattir dışarda duruyordu, buz gibi duruyordu yazık oldu bu soğuk aynaya).
4- Çatıdan kaynaklanan görüntü yakalayamama derdi, daha önce düşünmediğim bir başka sorun daha yarattı. Ay'ın evreleri hiç değişmediğinden, Dünya'ya göre sabit göründüğünden çekim işlemlerinizi ne kadar uzun sürede bitirirseniz bitirin farketmez görüntü bozulmaz diye düşünüyorsunuz değil mi? Eh ben de öyle düşündüm ve çok acele etmedim, ama önemli bir şeyi gözden kaçırmış oldum, Ay'ın evreleri değişmese de konumundan kaynaklanan açısı değişiyor. Çekime başladığım anla bitiş arasında 20-30 dakika varsa eğer o sırada Ay'ın açısı değişti. Dolayısıyla farklı videoların başı sonu tutmamaya başladı. Mozaik görüntüde bazı kraterlerin bir türlü üst üste çakıştırılamamış olmasının nedeni bu. Bazı görüntüleri 1-2 derece bazılarını 3-4 derece çevirmek gerekiyor ama her biri için ayrı ayrı uğraşmak çok zaman kaybettireceği için onla da pek uğraşamadım. Bundan sonra mozaik Ay için görüntü çekeceksem tüm videoların 10 dakika içinde bitmesine çaba göstereceğim. En önemlisi de, Ay'ın tam güney yönüne gelmesini beklemeyeceğim, çünkü en hızlı açı değiştirme anı tam Güney'den geçip batıya yöneldiği sıralarda oluyor, bu açıkçası 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi çekim için ama bu da önemli bir ders oldu.
Sonuç olarak ortaya çıkan mozaik görüntü tek parça olarak bakıldığında gözüme çok güzel görünüyor ama yakından bakıldığında çok ciddi kusurlar olduğunu görebilirsiniz. Hem seeing berbat, hem dönüşten kaynaklanan bir türlü çakıştıramama problemi var. Görüntünün en iyi olduğu kısımlar genelde sağ taraftaki krater detaylarının belirgin olduğu yerler, çünkü madem çakışma problemi olacak bari terminatör çizgisi düzgün görünsün, saçmalıklar sol tarafta kalsın istedim, en fazla problem de sol alt köşede birikti. Mozaiğin son parçasını yerleştirirken (sol alt kısım) halimi görmeniz lazım . Ay'ın kenar çizgisine denk gelecek şekilde görüntüyü yapıştırdığımda sağ tarafından kocaman bir çıkıntı yapıyordu, bir türlü halledemediğim için ben de aldım son parçayı 3 derece sola yatırdım tekrar yapıştırdım yeter ki Ay yuvarlak görünsün diye, tabi bunu yaparken o karenin olduğu yerde sağ ve üst köşeler perişan oldu o ayrı, resmi sevecekseniz uzaktan sevin, yakından bakmayın pek
"Ben puzzle birleştirmede çok iyiyimdir, o görüntüleri bana verirsen güzel bir mozaik yapabilirim" diyenler için 25 kareden oluşan işlenmiş, her şeyi bitmiş fotoğraflar:
http://www.megaupload.com/?d=MEIL8JJ9