Bunu bilmiyordum, gerçi internetten de bu dosya rahat bulunuyor ama Windows 7'de çalıştıramadığım için ve herhangi bir yolunu da bilmediğim için yeni işletim sistemi kullananları her halükarda Virtualdub'a bekliyoruzPortalk.sys dosyasını internetten indirmenize gerek yok. Programın kurulu bulunduğu dizin içierisinde sıkıştırılmış bir dosya var. Dosyayı rardan çıkarırsanız portalk.sys dosyasını edinmiş olurusunuz. Dosyayı kopyalayıp C:\Windows\system32\drivers dizinine yapıştırmanız yeterli olacaktır.

Büyük resimleri işlemek biraz daha zahmetli, aslında yukarıda yazdığım her şey yine geçerli, hiçbir fark yok, yani 640x480 olmuş 3200x2400 olmuş farketmiyor, sadece iş yükü artıyor ve işleme zamanı çok uzuyor.Bu zamana kadarki beceriksizliğimin nedeni Canon Powershot ile çektiğim 12 MP lik kocaman fotoğrafları işleme çalışmaktan kaynaklanıyormuş. Kesinlikle başka bir başlıkda söylediğin gibi bu iş böyle webcam frameleri ile daha sağlıklı oluyor.
Ben böyle öğretmen edasıyla yazınca tabi şimdi mahçup oldum o ayrıBen çok hızlıca birşeyler yapmaya çalıştım bakalım beğenecek misin hocam?

Kronometre ile bir test yaptım. Registax'ı başlatır başlatmaz saati açtım. Yukarıda yaptığım tüm işlemleri yaptım, resmi kaydedir kaydetmez saatime baktım: 57 saniye.. ki bunun 30 saniyesi beklemekle geçiyor (programın otomatik hizalama, stacking vs yapmasını bekledim).Gerçekten de zor birşey değilmiş. Dediğiniz gibi öğrendikten sonra 5dk' da yapılacak iş ama inanın ki anlatmasaydınız ben hayatta bunları yapmayı düşünemezdim.
Bu arada isteyenler referans frame hiç oluşturmadan bodoslama devam da edebilirler optimize & stack diyerek. Görüntünün üç aşağı beş yukarı aynı olduğunu görebilirler. Yani o aşamayı atlayınca 15 saniye daha tasarruf yapılabilir

Hiç bir fark yok. Neticede benim anlattığım şey 140 tane bmp dosyası üzerinden gidiyor. Videonun bir avantjaı var ama o da görüntünün titremesi olasılığının yok denecek kadar az olması. Yani çekim sırasında kamera titremiyor, dönmüyor, kaya gibi sabit bir şekilde odaklayıcıda duruyor. Ayrı ayrı fotoğraf çekilirse görüntüleri üstüste çakıştırmak zorlaşmaya başlar, kamera birkaç mikron hareket ederse, kenarlarda kalan bölgelerde çifte görüntüler oluşmaya başlayacaktır. Bir türlü üst üste çakıştıramazsınız. Yok eğer fotoğraf çekimi sırasında kameranın zerre hareket etmeyeceği bir pozisyon tutturabilirseniz elbette neden olmasın.Resim çekmek ile video çekmek arasında bir fark var mı? Örneğin 100 frame' e ayrılacak bir video çekmekte 100 fotoğraf çekmenin bir farkı var mı?
Aslında gama'yı tekil çalışmalarda Registax ile yapıyorum. Burda anlatması biraz zor olacağı için (bir çizgiyi iki ucundan tutup uygun pozisyonda tutturmaya çalışıyorsunuz, Registax gama ayarlarına girince ne demek istediğimi anlarsınBir de gama ve renk ayarı gibi şeyleri neden Registax ile değil de İrfanview ile yapmayı tercih ediyorsunuz?

Bu arada renkler Irfanview'da çok kolay, onu hep orda yapıyorum. Irfanview'ı kullandıkça seversiniz, ufacık bir program için inanılmaz özellikleri var, gerekli pluginleri kendi sitesinden indirirseniz çok şaşırtıcı özellikleri olduğunu görürsünüz.
Gerçi zaten AVI dosyalarını kayıpsız BMP'lere bölebilmesi bile kendisini sevmem için yeterlidir, bu işi en kolay ve en iyi yapan program da yine bu.
Büyük ihtimalle az frame kullanmaktan. Alignment'ı Kopernik'e göre yapıyoruz ve bu krater 140 frame boyunca hep görüntüde kalıyor ama sağ taraflar zaten toplamda sadece 30-40 framede görünüyorlar. Eh bir de eleme yapınca ve 140 frame'in mesela 50 tanesini atınca belki de o 30-40 frameden de geriye 3-5 tane kalıyor, onlarda wavelet yapmak da kötü bir etki yaratıyor. Eğer Kopernik'in çok net çıkmasını istiyorsanız en kaliteli frameleri işleyeceksiniz, çevrenin de güzel çıkmasını istiyorsanız frame sayısını biraz daha artırmak gerekiyor bu sefer de bir ihtimal Kopernik'in detayı azalabiliyor (biraz daha az kaliteli frameleri de işleme dahil ettiğimiz için), bu İngilizce söylersek (tam Türkçesi yok herhalde) bir "trade-off".Dediğim gibi daha tam hakim değilim sağ taraftaki hatalar sanırım az sayıda fotograf kullandığımdan oldu, yada wave'leri çok zorladım.
Muhtemelen otomatik alignment yaparken program hata yapmış. Align tuşuna bastığın zaman hani manual alignment diyoruz ya, ardından onu iptal edip kraterin tam ortasına tıklıyoruz, ve sonrasında bilgisayar geriye kalan tüm framelerde krateri ortalayıp sonuna kadar takip ediyor. İşte orada sorun olmuş.Onur Bey, şimdi bir problemle karşılaştım.
İşlemeyi tekrar yapayım dedim hatırlıyor muyum diye... Adım adım tekrar yaptım. Başta bakmadan yaptığım için bir yerde hata yaptığımı sandım ama sonra yazınızdan takip ederek tekrar denedim yine olmadı.
Sorun şu: Limite kadar sorun yok. Limiti tıklayıp, create dediğimde normal resmin boyutundan daha küçük yani bir yanı kesilmiş gibi ( bu kesik kısım siyah ) bir görüntü oluşuyor. Devam edip sonuca ulaşınca da bulanık ve çift kraterli bir fotoğraf ortaya çıkıyor. Neden böyle olduğuna anlam veremedim. Bir fikriniz var mı?
Nerede yanlışlık yapıyorum acaba?
Bu vesileyle bir şey konusunda da uyarayım herkesi aslında bunu şimdi hatırladığım iyi oldu. Align kutusunu 128 yapıyoruz ya, dikkatinizi çekiyorsa ilk framede (Kopernik'in en solda olduğu frame), 128lik kutu ucu ucuna sığıyor Kopernik'i seçerken. Yani kutunun sol tarafı nerdeyse fotoğraftan çıkıyor gibi oluyor. İleride video çekimlerinizde işlenecek frameleri seçerken buna dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer kutu resimde tam seçilemiyorsa ya program bir hata yapar yada hatalı hizalama yapabilir. Taşmamasına dikkat edin ben o yüzden size yolladığım Ay videosunu 347 numaralı framden başlattım onun öncesinde 346 frame daha vardı, Kopernik görüntüsü yakalamak istiyorsak onların bize faydası yok. Eğer ben 345. ve 346. frame'i de dahil etseydim mesela Kopernik'i ilk framede ortalanacak şekilde seçmek mümkün olmayacaktı.
Arda, benim yolladığım ilk frame olan 347. frame tam sınırda kaldığı için belki ilk framede Kopernik'i seçerken yanlışlıkla azıcık (1-2 piksel) sol taraftan tıklamış olabilirsin, o da seçilen kutunun bir kısmı görüntünün dışına taşacak şekilde duracağı için hata oluşmuş olabilir. İstersen azıcık daha sağ taraftan tıkla, yada sağlam olsun istiyorsan ilk 1-2 frame'i hiç koyma bile programa, 138 frame konmuş olsun yani. O zaman sorun %90 çözülecektir.
Niye %90? Çünkü hizalamayı (alignment) otomatik olarak programın yapmasını istediğimizde her zaman programın krateri tam olarak ortalayacak şekilde bulamaması ihtimali vardır. Ben bazen Ay fotoğraflarımı işlerken ne yaparsam yapayım programın bir türlü ortalayamadığı durumlara denk geliyorum o zaman sazı elime alıp manuel hizalama yapıyorum 120 kere kraterin ortasına tıklayarak (yani align manually seçeneğini her zaman aktif bırakarak). Çok zor gibi görünüyor ama mouse kullanarak (laptopun touchpad'inde yada trackpoint'inde zor) saniyede 5 defa tıklama hızıyla 30-40 saniyede kendim hizalama yapabiliyorum, çok zor değil, el alışkanlığı meselesi

Tabi hızlı hızlı manuel hizalama yapıp geçecekseniz otomatik hizalama daha sağlıklı olur o ayrı, el kayabiliyor çünkü hızlı yapınca.