karemisola yazdı:Batı yönunde derken Güneşin battığı taraf pusula ile ölçmedim
Satürn 10x50 dürbünle yapısı gorulebilir mi? Çünkü bildiğiniz eliptik bir şekli vardı. Veya bir uydu veya hayal de görmüş olabilirim bilmiyorum
Uydu veya hayal değildir de o bölgede o saatte birden çok parlak gök cismi var. En parlağı Jupiter. Başakçı mavi, Regülüs mavimsi. Ufka yakın olunca Başakçı ve Regülüs yanar-söner gibi(göz kırpar gibi de denir) ışırlar ve tayf renkleri de verirler ışırken. Gezegen değil yıldız oldukları böylece anlaşılır. Kalır Jupiter ve Satürn. Daha parlağı Jupiter'dir.
Ayrıca bu cisimler hizalı da görülmüyorlar, kimi daha yüksek, kimi daha alçakta. Batıdan güneybatıya(size göre sağdan sola) doğru Jupiter, Regülüs, Başakçı ve Satürn oluyor o saatte. Bu sıralamadan aynı saatte çıplak gözle bakarak da anlarsınız neye baktığınızı .
10x50 Satürn'ü eliptik gösterebilir mi? Evet, uygun hava koşulları varsa(karanlık ve temiz hava). Halkaları yatık pozisyonda ise eliptik görünür. Bu yıl Satürn'e hiç dürbün veya teleskopla bakmadım. Bakan arkadaş varsa o konuya açıklık getirecektir.
Fakat o saatte çıplak gözle bakıp, yukardaki ipuçlarından hareketle doğru kararı kendiniz verebilirsiniz. Çıplak gözle gözlemin değerini küçümsememek lazım.